2011年6月13日 星期一

林鄭月娥: 你大我呀? (設計對白)




鄉議局主席 劉皇發:「你試下一次過拆晒佢吖!社會動盪都似呀!」
發展局局長 林鄭月娥:「你大我呀?」

(設計對白)


______________________________________________________


<劉 皇 發 : 勿 一 刀 切 處 理 僭 建 物   避 免 社 會 震 盪>

香港電台  2011-06-13 HKT 12:22

發 展 局 局 長 林 鄭 月 娥 與 鄉 議 局 會 面 , 商 討 新 界 丁 屋 和 村 屋 的 僭 建 問 題 , 主 席 劉 皇 發 表 示 , 對 當 局 的 原 則 表 示 支 持 , 但 希 望 不 要 一 刀 切 執 法 , 否 則 可 能 對 社 會 造 成 震 盪 。 

http://rthk.hk/rthk/news/expressnews/20110613/news_20110613_55_762035.htm


2 則留言:

  1. 唔想一刀切,就不如有計劃、有組織、按步就班、並針對性地執法,即是「慢慢續步一刀切」。

    回覆刪除
  2. 違法僭建還覺自己,點解香港的人變成這樣。

    回覆刪除